Provinciale en Waterschapsverkiezingen

– 08 Maart 2023 –

Op 15 Maart zijn zowel de Provinciale Staten als Waterschapsverkiezingen. Voor het Waterschap staat Maaike van Deelen uit Elst op nummer 5 en Esther Groenenberg uit Ressen is lijsttrekker. Daarnaast staat ons bestuurslid, Jan Walraven op plek 34 voor de Provinciale Statenverkiezing.

Esther en Maaike stellen zich hieronder voor.

Maaike van Deelen, #5 Waterschap CDA Rivierenland

Maaike is al jaren politiek actief voor het CDA, onder andere door haar werk als medewerker van CDA Gelderland

Sterke dijken zijn voor ons van levensbelang. Veiligheid staat dus voor het CDA op nummer 1. Maar wij hebben ook oog voor andere problemen: hevige regenbuien als gevolg van klimaatverandering. Alleen maar onze tuinen vol leggen met tegels helpt dan natuurlijk niet.

Ook zo ik me in willen zetten voor schoner afvalwater. Dat lijkt een mooie tegenspraak of niet? Het water dat door ons afvoerputje loopt, dat is het afvalwater. Een van de grootste afvalbronnen in dat water zijn medicijnen: restjes van poeders, oude pillen, enzovoort. Heftige stofjes die op die manier allemaal in ons water terecht komen. En de waterzuivering krijgt ze er niet eens allemaal uit waardoor resten van medicijnen in ons drinkwater blijven. Maar ook drugsafval wordt tegenwoordig steeds vaker gedumpt in het riool.

Dat soort stoffen in ons drinkwater is slecht voor onze gezondheid, slecht voor het milieu en ook nog slecht voor onze portemonnee. Onder het motto ‘wat niet vies wordt, hoeft ook niet schoon’ zou ik ervoor willen pleiten meer inzamelpunten voor oude medicijnen op te zetten en mensen beter voor te lichten over de gevaren van het door de w.c. spoelen van medicijnen. En de stort van drugsafval mag fors beboet worden. Dat zorgt voor schoner water, voor nu en voor later.

Esther Groenenberg, #1 Waterschap CDA Rivierenland

Esther is geboren en getogen in het Brabantse Wijk en Aalburg en voor haar studie Land- en watermanagement verhuist naar de omgeving Arnhem. Sinds 2016 woont Esther samen met Wessel op de boerderij. Daar runnen ze samen met de ouders van Wessel De Woerdt, fruitbedrijf, Landwinkel en Boerderijterras.

Naast het bedrijf is Esther sinds 2019 algemeen bestuurslid bij Waterschap Rivierenland en sinds november 2021 is Esther heemraad bij Waterschap Rivierenland. Ze heeft in het dagelijks bestuur de portefeuille watersysteem en grondwater. Beide onderwerpen waar veel staat te gebeuren komende jaren!

“Met veel energie en grote passie voor het vak, sta ik voor vernieuwing én verjonging. Ik sta voor een zichtbaar, open en toegankelijk Waterschap, met een watersysteem dat klaar is voor de toekomst, met voldoende en schoon water, waar veiligheid voorop staat. Het waterschap is het oudste bestuursorgaan in ons land, maar is toe aan vernieuwing. Uw stem telt daarin echt mee, want een goede afspiegeling van de inwoners is belangrijk voor een goede besluitvorming. Omdat ik dat van belang vind doe ik mee, doet u mee?”